Dec 3, 2010

.: ini nonsense :)) :.

hey readers , bloggers ,
salam love :))

dah lama rasa macam tak buat belog . padahal baru beberapa hari lepas mungkin .
. ketawa kecil . terus menaip .
hari ni , nak tulis sesuatu , tadi nak tido , tiba2 terpikir , apa beza wanita dgn laki2 ? ?

aku ada jawapan , tapi terbahagi kepada dua jenis ,
satu berdasarkan pemikiran kreatif dan kritis sewaktu zaman cilik kecil molek ,
and second , berdasarkan pemikiran muda belia mengikut taraf pendidikan .
. ketawa lagi . macam haram . terus menaip lagi .

kalau di tanya aku 14 tahun lepas , apa beza lelaki dgn perempuan ,
mesti aku akan jawab ;
  1. pompuan yang pakai tudung , laki rambut pendek 
  2. pompuan pakai baju kurung , laki pakai seluar
  3. pompuan pakai gincu , laki tak pakai apa2 .
  4. pompuan masak kat dapur , laki pergi kerja .
  5. pompuan mengandung , laki kena sunat .
  6. pompuan cantik , laki hensem
  7. dan-lain-lain-yang-sewaktu-dengannya :))
itu dulu , waktu umur aku , errr .
. ambil kalkulator , 20-14 = ouh , 6
waktu aku baru 6 tahun , otak merah lagi .

tapi sekarang dah 20 , lain pulak yang akan aku jawab ,
  1. pompuan sekarang tak semestinya bertudung , ada yang freehair . tapi jangan pelik pulak kalau yang rambut pendek tak semestinya lelaki . ketawa . menaip kembali . korang faham maksud aku kan ?
  2. perempuan sekarang , hanya pakai baju kurung untuk pergi kuliah , kenduri kahwin , khatam Quran , jumpa mak mertua , agaknya n beberapa acara lain . tolak ana rafali , sebab dia nyanyi pon pakai baju kurung , yeay ! tapi lelaki , mereka tetap akan berseluar , sebab kalau berkain , berskirt , itu rare :))
  3. typical perempuan mmg bersolek , tapi ada sesetengah yang tak minat bersolek , setakat celak n lip gloss dah boleh jalan merata2 , tapi jangan terkejut , lelaki metroseksual pon bersolek uols , semua nak cantik kan ? baru meletop .
  4. kalau 30 tahun dulu mmg perempuan tempatnya di dapur , tapi sekarang , jangan harap , ada jugak perempuan yang dah jadi perdana menteri dan pegang jawatan2 penting , contoh terdekat , gabenor bank negara malaysia . zeti akhtar , perempuan . muka bangga , senyum . menaip semula . dan lelaki juga ada yang lebih hebat di dapur berbanding perempuan . malu . kembali menaip . contoh senang , mudah , ringkas , chef wan . jangan buat2 tanya org sebelah , google ke , aku sekeh kau dengan kaki nanti . juga jamie oliver , top chef s1-3 , semuanya lelaki . kagum !
  5. perempuan memang boleh mengandung , tapi dengan bantuan lelaki . kalau perempuan tuh mengandung tanpa seorang lelaki (kecuali maryam) mmg berdusta lah engkau . hanya lelaki punya sperma untuk di senyawakan dengan ovum perempuan , dan terhasil lah bayi . senyum . terkenang biologi tingkatan 4 n sains tingkatan 3 . mungkin aku tak tidur waktu subjek tu dulu :))
  6. perempuan memang cantik , dan lelaki memang hensem TAPI dari banyak segi , bukan sekadar rupa , cantik perempuan pada adab dan ayunya , hensem lelaki pada tanggungjawab dan matangnya dia . faham tak . kalau muka cantik macam taylor swift pon tapi mulut longkang , kau hodoh ! !
  7. dan yang lain2 yang kau faham tentang lelaki dan perempuan .
sebenarnya , semua orang perempuan atau lelaki sama jer , makhluk tuhan jugak , di cipta untuk melengkapkan satu sama lain . setiap dari kita ada lebih dan kurang masing2 . juga ada pilihan untuk memilih . kalau kau memilih untuk menjadi jahat , kau punya pasal lah , jugak kalau kau memilih untuk mencintai kaum sejenis , itu hak kau , itu hidup kau . kau punya suka . jadi jangan tanya kenapa ada perempuan jadi pengkid , lelaki jadi nyah . mereka punya segala untuk bijak menilai . kita sokong mana yang patut , sebab mana tahu , nanti , kita pulak di situasi begitu .

ingat satu benda , what u give , u get back :))
senang kata , aku rasa hidup ini mudah sangat , tak kisahlah kalau kau lelaki atau perempuan ,
yang penting ,
JADI DIRI SENDIRI . . ! !
kalau kau lelaki tapi minat fashion , then go for your dream .
kalau kau perempuan tapi minat repair kereta , pergi jadi mechanic !
jangan pikir apa orang kata , sebab kalau kau hidup dengan stigma apa org kata ,
kau takkan kemana . sebab sampai mati orang akan tetap mengata .

end ,
:))

8 comments:

  1. good topik dear.....ape yg pntng persetan kn apa org nak kta....bak kata bang nabil...."lu pikir la sindri"

    ReplyDelete
  2. thanks akak , i wrote what i felt :))
    hahaha , klu dgr apa kata org , smpai maty kita hidup untuk org !

    ReplyDelete
  3. yeay , ada geng perempuan , high5 sikit akak :))

    ReplyDelete
  4. lol .
    aku segar bugar kalau masuk chapter 4 biology .hahahahaha

    ReplyDelete
  5. hahah , aku tdoe lol
    malu nak blajar benda bukan2 , hahahha

    ReplyDelete

maki hamun di sini !